Varför färskfoder? Del 1.

En inte längre så vanlig fråga, men ändå så viktig att besvara.

Nuförtiden är olika slags färskfoder hund såpass vanligt att vi sällan får denna frågan längre. Människans syn på kost, både till sig själv och till sin hund har förändrats genom tiderna och framförallt på senare tid har det uppmärksammats att hunden också (!) har ett specifik näringsbehov. Precis som med dig och mig så har hundarna individuella skillnader, behov som varierar mellan individerna och olika preferenser för smaker. Det som fungerar bra på den enda hunden fungerar inte på den andra, den ena hunden är ett matvrak och den andra är kräsen. Både du och din hund är en egen individ, men ni har bägge något gemensamt – desto bättre kost ni äter, desto bättre mår ni.

Frågan många ställer sig är “Men varför skulle jag byta foder på min hund när den uppenbarligen fungerar så väl på det foder jag ger idag?” – och svaren är många och varierande. Eftersom att jag försöker lägga tyngd på vetenskap och fakta istället för tankar och åsikter så försöker jag också basera mina svar på detta. Detta är inte alltid helt lätt eftersom det i viss utsträckning saknas modern forskning för att stötta många av de påståenden som florerar kring färskfoder. Jag ska försöka göra mitt bästa för att besvara och förklara en del av dessa påståenden och frågor, och jag hoppas att ni, liksom jag kan känna er nöjda med de svar jag förser er med.

Påstående 1: “Alla hundar kan inte äta färsk mat”
Mitt svar: Jo, generellt sett kan de det. Men alla kan inte äta efter exakt samma recept. Precis som att min mage inte fungerar särskilt väl på LCHF, så fungerar inte alla hundars magar likadant. En del hundar kräver fibrer från frukt och grönsaker, extra enzymer från vom, kolhydrater i låg utsträckning eller enbart animalier för att fungera optimalt. Det gör att det enhetliga svaret “Jo” inte kan användas utan att se sig om efter vilka förutsättningar man har. Men titta på hundens matsmältningssystem och anatomi – de är skapta för att äta kött och smälta ben. Jag säger inte nödvändigtvis att hunden är en strikt karnivor (köttätare), vilket exempelvis katten är, men den är definitivt närmre karnivor än herbivor (gräsätare), och det kan vi nog alla enas om. Hundens matsmältningsapparat är mer lik vargens än hästens, helt enkelt.

mouthtoanus opthappyhorsehealthyplanet the equine digestive tract

Påstående 2: “Färskfoder och BARF (biologiskt anpassad rå föda) är en fluga”
Mitt svar: Ja, och nej. Liksom att man förutspådde att “the world wide web” bara var en fluga så är faktiskt vissa flugor här för att stanna. Färskt foder är inget som är nytt, det är snarare så att utfodringen har tagit en “paus” sedan torrfodret först lanserades. I Sverige kom torrfodret runt 1950-talet, men givetvis fanns det torra alternativ redan innan dess. Innan dess har hunden, i stort sett under hela dess domesticering, fått äta vad människan inte vill ha. Det innebär att hunden har genomgått en evolutionär utveckling och på så vis anpassats efter den kost den har fått under tiden. Vad som dock alltid har varit en gemensam faktor är att de alltid ätit kött och ben. Att återgå till vad hunden är skapt för att äta är att återgå till hundens tidigare hälsa. Vi tror på, och hoppas att alla kan mätta sina hundar med en näringsrik kost som faktiskt är baserad på vad hunden primärt är skapt för att äta – kött och ben.

11053564 10153262036822177 8003586651932587005 n

Så vad säger vetenskapen då?

Det går inte att förneka att det finns risker med att ge en rå kost. Det finns risker med precis allt, faktiskt. Bland riskerna med en rå kost är givetvis spridningen av bakterier eller virus som i värsta fall kan göra hund och människa sjuka. Bekanta bakterier som Salmonella och Campylobacter och virus som Aujeszky’s (även kallas pseudorabies) är sådant som kan existera i animaliska biprodukter, framförallt råa sådana. Därför är det så himla viktigt att känna till ursprung på vad man ger sin hund.
Ett exempel på att torrfoder inte är en säkerhet är ett “stort” utbrott av Salmonellainfektion i USA. Centers for Disease Control and Prevention (2012) presenterade under den sista uppdateringen, 2012, att 49 individer på olika platser i USA var bekräftat smittade av Salmonellabakterier, varav alla hade gett sina hundar ett torrfoder som blivit återkallat just på grund av detta. Som de flesta vet så är det väldigt ovanligt med Salmonellasmittat kött i Sverige, därför är svenskt kött att föredra också. Pseudorabies är utrotat här sedan 1996. Vad som är självklart är att man bör hålla normal kökshygien vid hantering av rått kött, oavsett som det är hundmat eller mat till sigsjälv.

I normala fall tar hundens starka magsyra hand om majoriteten av bakterierna, även den korta mag- och tarmkanalen gör att det är svårare för bakterien att få fäste än på exempelvis människa. Utöver detta är det också bevisat att hundar kan bära på salmonellabakterier utan att faktiskt vara sjuka. Vad innebär det för dig? Generellt kan man säga att om du undviker att tungkyssa din fyrbente bästis, och inte heller slickar på dina fingrar när ni varit ute på promenad så bör det inte vara några problem. Dock kan man behöva ta extra hänsyn till nyfödda eller människor med nedsatta immunförsvar, såklart. Det är dock applicerbart på alla hundar, oavsett kost.

Det finns de som vill hävda att hunden får i sig allt den behöver genom ett torrfoder av hög kvalitet. Denna kvalitén brukar bedömas utifrån priset, eller vem som har sålt det. Det finns dock flera studier, tester och erfarenheter som säger motsatsen. Det som står på paketen är alltså inte alltid sant. I en studie från 2013 uppdagades det att det enbart var i 2 av 12 säckar som innehållet faktiskt stämde överens med vad som stod på etiketten.

För att inte ge detta inlägget allt för mycket foliehattsvarning så vill jag avsluta med att dela lite av den information som jag samlade på mig från det första råfoderseminariet någonsin, i Helsingfors i somras. Alla studier är pågående, eller avslutade och finns antingen publicerade eller inväntar att bli färdigställda för publicering.

  1. De flesta studier som finns på foder är utförda av fodertillverkare. Detta innebär att brister, fel och andra avsaknader kanske inte publiceras och visas upp.
  2. Den vanligaste källan till smittor av patogener mellan hund-människa sker genom torkade grisöron.
  3. Två studier utförda av Mark Roberts, PhD student, AgResearch visade att om hunden själv får välja vad den vill äta så undviker den kolhydrater som energikälla, hundens naturliga selektion av foder var också mer relaterat till kvoten mellan fett och protein än vilka proteinkällor det faktiskt var. Vad man däremot kunde se var att bland de testade proteinkällorna så föredrog tikarna hjort, medan hanar hade en förkärlek till lammvom. Under den andra studien uppvisade hundar som ätit en standardiserad kost samma beteende som i första studien, först kastade de sig över en fettrik kost, senare en proteinrik kost, för att sedan jämna ut ätandet av dessa. Kolhydraterna låg på ungefär samma nivå oavsett kost, ungefär 4% var vad hunden själv avgjorde var rimligt.
  4. Johanna Anturaniemi, M.Sci, Phd-student, presenterade en studie på hundars immunförsvar vid en rå kost, och resultatet är häpnadsväckande. Hela studien kommer att bli publicerad så småningom, men ett av de tydligaste bevisen på att en rå kost borde vara självklart är att alla hundarna som åt ett rått foder uppvisade positiva resultat i sin gener. Vissa gener hade till och med mer än 500% uppgradering jämfört med hundar som åt torrfoder (oavsett sort). Johanna avslutade också med ett konstaterande; “Atopic anomalies are seen as a result of the immune response being restless due to a too clean environment” – det är alltså vi som är en del av problematiken. För ren kost och för rena hem lämnar immunförsvaret “rastlöst” och på så vis hyperaktivt.
  5. Camilla Frisk, veterinärstudent inledde med att förtydliga att även om hunden evolverat är deras matsmältningsapparat fortfarande väldigt snarlik vargens. Camilla har foskat i hur kemin i hunden påverkas av en rå kost, och kom fram till  en rå kost dels sänker det negativa kolesterolvärdet, ökar kreatinvärdet, ökar proteinvärdet och även hemoglobinvärdet ökade. Det ökade kreatinvärdet testades även på hundar som åt torrfoder, men där var det opåverkat, till och med när man tillsatte det externt.
Varukorg
Rulla till toppen