Att byta från torrfoder till färskfoder

Så, till den stora frågan.
Hur gör jag för att byta bort det gamla torrfodret mot ett färskfoder hund då? 

Detta är en fråga som inte alltid besvaras enkelt. Ett byte kan ske på olika sätt, dels beroende på individen och dess förutsättning och dels på vad du byter från.

Först och främst måste vi titta på hur mycket din hund ska äta. Den generella doseringen för en vuxen, normalaktiv hund är 2% av kroppsvikten. Uträkningen är hundens vikt x 0,02, exempelvis 20 x 0,02 = 0,4, vilket innebär 400 gr mat/dag. Enkelt sett ser det ut såhär:

  • 5 kg – 100 gr mat/dag
  • 10 kg – 200 gr mat/dag
  • 20 kg – 400 gr mat/dag
  • 30 kg – 600 gr mat/dag
  • 40 kg – 800 gr mat/dag
  • 50 kg – 1000 gr mat/dag och så vidare.

För en äldre hund som aldrig ätit annat än torrfoder och torrt godis så rekommenderar vi att man byter genom att fasa in det nya fodret. Ett förslag, speciellt om hunden har lite känslig mage, är att dra bort motsvarande del av torrfodret som man byter mot färskt, blöta upp torrfodret ordentligt, tina och lägg till det färska fodret och servera. Om din hund i normala fall äter 300 gram mat/mål så kan kan upptrappningen ske stegvis, i olika stor mängd beroende på hur känslig hunden är. En bra start är att, som i detta exemplet, byta bort 100 gram torrt mot 100 gram rått och öka färskfodret 100 gr/vecka medan man minskar torrfodret 100 gr/vecka.

För en yngre hund som kanske inte ätit torrfoder så länge, eller en hund som är någorlunda van vid rått kött eller ben så är bytet enklast att göra rakt av. Då byter man helt enkelt när man vill ut torrfodret mot färskfoder. Detta är det vanligaste att göra och brukar också fungera utan några större bekymmer.

För en valp som nyss kommit hem är det säkrast att låta den bo in sin innan foderbytet. Detta går relativt fort och ett byte kan man göra andra veckan, eller så, beroende på hur valpen är. Valpmagar är tåligare än vuxna magar och byten brukar gå bra även första dagen. Tänk på att inte ge valpen en massa ben innan den är van vid rått, och när det väl är dags är det klokt att börja med lättsmälta ben, till exempel ben från kyckling eller lamm. Doseringen för valp brukar man beräkna på 5-10% av nuvarande vikt, även om det finns andra sätt som också kan fungera så är detta vad jag anser mest tillförlitligt. När valpen kommer hem (8 veckor) så kan man utgå från 10% av dess vikt och efterhand som valpen växer kommer också procenten att sänkas för att slutligen landa på cirka 2% när den når vuxen ålder. För min egen valp gjorde jag såhär:
När hon kom hem hade hon ätit delvis rått och var därför van vid det. Hon fick en kycklinghals i bilen på vägen hem, men i övrigt bestod hennes första mål av nötvom, för att få magen i balans och stötta en lite orolig valpmage när de helt plötsligt lämnar flocken. Dag 2 fick hon majoriteten rått valpfoder, 10% av sin vikt. Hon vägde 5,5 kilo och fick således 550 gr mat/dag fördelat på fyra mål. Idag är hon 5 månader och äter samma mängd, fördelat på två mål. Hon är alltså nere på 4,4% av sin nuvarande vikt.

Här hittar ni vårt färskfoder hund

 

färskfoder

Varukorg
Rulla till toppen